Sex åtgärder för att sänka elräkningen i kommersiella byggnader

Stora kommersiella byggnader har ofta en hög energiförbrukning. Den goda nyheten är att det finns åtgärder du kan vidta för att ligga steget före vinterkyla och chockpriser. Här får du några experttips som snabbt kan hjälpa dig att realisera kostnadsbesparingarna. Du kan också ladda ner en e-bok för fler åtgärder som gör din byggnad energieffektiv idag – och på lång sikt.

1. Sänk inomhusbelysningen och släck ljuset efter dig

Många frågar om detta faktiskt har någon effekt eller inte. Med byggnader fulla av energisnåla glödlampor är det fortfarande smart att släcka belysningen när du lämnar ett rum. Gör det därför till en vana att släcka ljuset när du lämnar ett rum; det är ett enkelt sätt att minska strömförbrukningen, vilket innebär lägre elräkningar. Alternativt kan du ha sensorer installerade så att ljuset tänds/släcks automatiskt.

2. Byt ut lysrör mot LED-lampor

EU har beslutat att fasa ut flera typer av lysrör med kvicksilver som är vanligt förekommande både i hemmet och på arbetsplatserna. Varför byta till LED-lampor?

  • En miljövänlig lösning: Lysrören innehåller ämnen som är mycket skadliga för hälsa och miljö. Miljön skonas från kvicksilver när lysrör och energisnåla glödlampor som innehåller detta miljögift försvinner från marknaden.

  • Du sparar el: LED-rör förbrukar mindre el jämfört med traditionella lysrör och detta kommer att resultera i en lägre elräkning. Enligt Nelfo kommer energiförbrukningen för belysning att minska med mellan 40 och 60 procent genom att byta från lysrör till lysdioder. Du kan minska energianvändningen med ytterligare 20 till 30 procent genom att även installera ljusstyrning. (Källa: Nelfo.no, Lysrören fasas ut 2023.)

3. Justera till rätt temperatur

Temperaturförändringarna ska göras genom att flytta ner värmesystemets värmekurva. Enligt våra experter motsvarar en 3-graders justering av värmekurvan en inomhustemperaturförändring på cirka en grad. En minskning av rumstemperaturen på en grad sparar vanligtvis cirka 5 procents energi.

Standardmålet för rumstemperatur är mellan 19–21°C. Justera temperaturen i områden som inte används. Byt ut gamla fönster om det behövs, eftersom gamla fönster kan släppa igenom en betydande mängd värme. Placera kontorsmöbler på avstånd från vägg och radiatorer, så att värmen kan flöda fritt och fördelas i rummen.

För att läsa mer och lära dig om målvärden , ladda ner vår kostnadsfria guide.

4. Ge utomhusljus och skyltar en paus

Släck en del utomhusbelysning runt byggnaden och fastigheten om det är säkert att göra det och om lampor inte behövs. Släck stora fasad- och utomhusskyltar; detta ger goda möjligheter att minska elanvändningen.

5. Justera ventilationssystemet

Säkerställ god och regelbunden service och underhåll av ventilationssystemen utförd av specialister. Dessa system är avgörande för att upprätthålla god luftkvalitet och korrekt energianvändning.

Genom att kartlägga användningen av byggnaden hittar du den teknik som passar din fastighet bäst. Hur många använder byggnaden? Och vilken tid på dygnet? Rätt anpassad luftkonditionering skapar ett optimalt inomhusklimat och det bidrar också till så energieffektiv drift som möjligt. Vi kan hjälpa dig att beräkna den optimala lösningen för din byggnad, installera luftkonditioneringen och underhålla den.

6. Ta en titt på utrymmen som sällan används

Omvärdera och minska uppvärmningen, belysningen och kylningen i lite använda rum. Det är ingen mening att betala för energi i rum och gemensamma utrymmen som knappt används.

Denna bloggartikel publicerades ursprungligen på caverion.no . Redigeringar har gjorts i denna version. 

Är du i behov av smarta energilösningar?

Kontakta oss, så berättar vi gärna mer!

Kontakta oss