Skeppet Karlstad

Moderna arbetsplatser med kraft från ”ovan”. I Inre hamn i Karlstad bygger Klövern ett ovanligt flexibelt kontorshus med lätt flyttbara väggar och tekniska anslutningar. Skeppet, som huset kallas, är ett miljöhus med låg energiförbrukning och det kommer att följa riktlinjerna för Green Building.

 
 

 Låg energiförbrukning

 

 

Kundbehov

  • Kontorsytor för flertalet hyresgäster som behöver skräddarsydda kontor.

  • Byggnaden behöver en ny konstruktion med flyttbara mellanväggar och ett undertak som klarar ljudkraven för att undvika ljudöverföring mellan rum/hyresgäster.

  • Alla arbetsplatser behövde förses med el och data via så kallade uttagsstavar som får kraften från "ovan" (flatkabel ovanför undertaket). 

Lösning

  • Uttagsstavarna från Schneider Electric är anpassade efter antalet arbetsplatser de ska jäna. Det finns även särskilda stavarför mötesrum med inbyggd närvarostyrd belysning och kopieringsrum.
  • El och data till stavarna släpps ner genom undertaket där det ligger åtta meter kabel som följer med när belysningen flyttas. 
  • 1,2 mil ledningar i 54 borrhål gör huset i stort sett självförsörjande på värme och kyla.
  • Elen matas till varje hyresgäst via en flatkabel som kan styras för central släckning för all belysning, detta för att hålla byggnaden släckt när den är tom.

Skeppet har en bruttoarea om 22 000 kvm och byggs i fem våningar med garage för 150 bilar i bottenplan, ett entréplan med bland annat en stor restaurang med uteservering och café/bageri, tre kontorsvåningar samt större gemensamma ytor för alla hyresgäster i huset, som matsal, konferensrum för 10-80 personer, omklädningsrum, samt stora terrasser. Första inflyttning är i juni 2017 och byggherren är PEAB. Caverion levererar el, kraft, data, tele, brandlarm, belysning och nödutrymning till Skeppet. Elen tas från en transformatorkiosk på 10 kV på gatan och distribueras och fördelas från ett ställverk inne i byggnaden. Cirka 600 belysningsstavar och cirka 3 000 armaturer kommer att levereras/monteras.

 

Vill du veta mer?

Kontakta oss

 

Vi hjälper våra kunder att lyckas

Andra tjänster som kan vara intressanta