Hundratals tomma flaskor står på ett rullande band på Spendrups Bryggeri

Ny besöksbrygga säkrar livsmedelssäkerheten

Spendrups bryggeri i Grängesberg i södra Dalarna är Sveriges största bryggeri. Här tillverkas 400 miljoner liter dryck om året. Bryggeriet tar också (pandemifria år) emot besök från kunder, partners, blivande medarbetare, leverantörer och politiker som vill se hur tillverkningen går till.

Att ta emot besök i en känslig livsmedelsproduktionsmiljö har sina sidor. Alla besökare måste utrustas med hårnät, skyddsrockar och skoskydd. Den pågående pandemin har satt livsmedelssäkerheten på sin spets. För att säkra hygienen i produktionsmiljön och underlätta för besökande grupper och andra gäster att ändå kunna se hur tillverkningen går till har företaget byggt en besöksbrygga, helt avskild från produktionen.

– Den ligger tre meter upp i luften och från de stora fönstren har besökarna bra sikt över en av våra produktionslinjer för öl, berättar Mattias Åhman, projektledare Spendrups bryggeri, Grängesberg.

Caverion har installerat belysning och brandlarm på den nya besöksbryggan. I taket sitter infällda led-plattor. De nya eluttagen och strömbrytarna är av senaste snitt.

– Förutom installationerna på besöksbryggan arbetar för tillfället två av våra elektriker i bryggeriets automationsgrupp, berättar Lars Lundström, servicechef el, Caverion.

Tidigare har  Caverion bland annat bytt tre ställverk, varav ett på10 kV, och belysning i en av de stora tapphallarna.

– Vi har haft stor hjälp av Caverion under snart tio år, säger Mattias Åhman.

Han fortsätter:
– Det är en stor fördel för Spendrups att ligga i Grängesberg, dels stannar den egna personalen länge, dels kan vi bygga långvariga samarbeten med de olika entreprenörer som behövs för att trygga och bygga ut produktionen.

Förutom att vara Sveriges största bryggeri är Spendrups störst i världen på ekologisk öl. Totalt bryggs cirka 60 olika ölsorter vid de två brygglinjerna och räknas olika alkoholhalter blir det 85 sorter. Till det kommer flera sorters läsk, cider, mineralvatten med mera. Sammanlagt produceras 445 artiklar på bryggeriet.

Dryckerna tappas i burkar och flaskor vid någon av de tre burklinjerna och två flasklinjerna. Och där går det undan. Kapaciteten vid de olika maskinerna är 40 000 – 90 000 burkar och cirka 45 000 flaskor i timmen. Dryckerna transporteras sedan till det helautomatiserade höglagret som rymmer 45 000 pallar.

En annan intressant siffra kommer från eldningen av pellets från dravet, en restprodukt från bryggningen. År 2020 stod dravet för 14 procent av bryggeriets energiförbrukning.

FAKTA SPENDRUPS GRÄNGESBERG:

Spendrups första bryggeri grundades i Grängesberg 1897. Det som då startade i liten skala har i dag vuxit till Sveriges största bryggeri med cirka 450 anställda. Sedan 2012 har företaget investerat cirka två miljarder kronor i verksamheten. Bland annat har två nya produktionslinjer byggts. Våren 2021 beslutade bryggeriet att satsa ytterligare 200 miljoner på en ny burklinje. Spendrups är ett familjeägt bryggeri som drivs av familjemedlemmar i fjärde generationen. Företaget omsätter cirka 4 miljarder kronor om året och har 1 100 anställda.