Gaffeltruck vattenånga - webb.jpg SSAB:s nya vätgastruck tillsammans med några av dem som jobbat i projektet, bakre ledet Angelika Treiber TFK, Göran Hård, SSAB, främre ledet Jacob Sandberg, SSAB och Peter Bark, projektledare på TFK.
20.12.2018 Articles

Utsläpp – ren vattenånga

SSAB prövar vätgasdrift på tung gaffeltruck

SSAB i Oxelösund testar koldioxidfria transporter i ett spännande projekt. En tung 16-tons gaffeltruck med eldrift har försetts med vätgastankar samt bränsleceller, vilka omvandlar vätgas till el. Avgaserna består endast av vattenånga. Trucken används för intern hantering på siten och ska testas i skarp drift, dygnet runt, där målet är att uppnå 3500 timmars drifttid under försöket.

”I försöket utreder vi möjligheterna för att minska vårt fossilberoende och på sikt ersätta alla fossila bränslen med vätgas”, säger Göran Hård, avdelningschef för interna transporter och leverans på SSAB i Oxelösund.

Vätgasen tankas från en nybyggd vätgasmack mitt i arbetsområdet och det går lika snabbt fylla tanken med vätgas som att tanka diesel.

”Totalt används ett 50-tal tunga fordon för en stor mängd interna transporter inom siten i Oxelösund. Merparten används dygnet runt och tankas i dag huvudsakligen med fossila bränslen”, berättar Göran Hård.

Energimyndigheten har beviljat projektet som genomförs tillsammans med forskningsinstitutet TFK, företaget Kalmar som tillverkar lasthanteringssystem och truckar samt gasleverantören AGA. I försöket ingår en 16 tons referenstruck vilken drivs med fossilt bränsle och som ska jämföras med vätgastrucken ur olika aspekter, från förarmiljö till underhåll och driftkostnad.

Försöket med den vätgasdrivna trucken ingår i SSABs strategi att ståltillverkningsprocessen ska vara helt fossilfri och utan koldioxidutsläpp år 2045.

Fakta: Caverion på SSAB

Caverion har ett ramavtal med SSAB och för tillfället arbetar 12 eltekniker från företaget på SSAB i Oxelösund.

”Vi utför alla jobb inom el, allt från högspänningsarbeten till fiberinstallationer. Bland annat byter vi gradvis ut alla armaturer på siten till led. Hittills har vi bytt närmare 1000 armaturer i kontorsmiljöerna, vilket både spar energi och ger medarbetarna en mycket bättre arbetsmiljö. I produktionshallarna byter vi de befintliga 400W natriumarmaturerna till ledarmaturer på 28 000 lumen vilket minskar strömförbrukningen med cirka 80 procent”, berättar Caverions projektledare Roger Johansson.

Nedladdningar

Contact us or subscribe

Erika Björnesparr Marknads- och kommunikationschef Caverion Sverige erika.a.bjornesparr@caverion.com +46 73 050 92 85
Prenumerera på nyheter