Senaste fastighetstekniken i Skistars nya lodge i Hundfjället

SkiStar storsatsar för att utveckla Hundfjället i Sälen till en skidresort i världsklass. Med inspiration från lyxiga skilodger i amerikanska snömeckat Aspen bygger skidreseföretaget en ny lodge med 800 bäddar, restaurang och loungebar.

Nya SkiStar Lodge Hundfjället ligger bara tio minuters resväg från den nya flygplatsen Scandinavian Mountains Airport och med "stakavstånd" till skidområdets två 8-stols expressliftar som gör det möjligt att enkelt nå Hundfjällets alla skidbackar.

– Det kommer att bli en fantastisk resort, som ett gammeldags högfjällshotell med hög standrard och ski in ski out, säger Stefan Andersson, projektledare på SkiStar.

För närvarande pågår installationer och stomkomplettering i den 19 000 kvadratmeter stora lodgen som kommer att få en fasad i värmebehandlad furu. Med sina åtta våningar är byggnaden den högsta på många mil. Inom ett par veckor ska klimatskalet vara tätt och värmen sättas på, berättar Jens Kristensen i mitten av november. Han är Caverions ledande montör på projektet. Lodgen kommer att värmas med förnybar energi från Fjällvärme AB och återvunnen värme från ventilationssystemet.

800 bäddar

Fastigheten har den allra senaste tekniken i alla installationer med bland annat närvaro– och CO2-styrd ventilation som projekteras, monteras och installeras av Caverion.

– Vi har kommit halvvägs med montaget av kanaler i de 153 lägenheterna och lokalerna i bottenplan. Vi arbetar också parallellt med installationerna av fläktrummen, berättar Jens Kristensen i mitten av november. Hotellet kommer ge plats för närmare 800 bäddar, huvudsakligen i sexbäddslägenheter med kök och andra bekvämligheter samt i studiolägenheter med pentry och i traditionella dubbelrum.

– För att minimera energianvändningen planerar vi att arbeta med temperaturreglering och sänka temperaturen ett par grader när lägenheter och andra utrymmen står tomma, berättar Stefan.

Arkitektkontoret agnasARK i Leksand har stått för masterplan, volymstudier, skisser med visualiseringar, utformning av detaljplan och projektering av bygghandlingar.

– Vi har anpassat volymen och formspråket för att ansluta till fjällarkitekturen med mycket trämaterial och toppiga tak med fönsterkupor. Samtidigt har vi velat ge byggnaden ett stramare uttryck än en vanlig fjällstuga. Vi har också delat upp byggnaden i volymer med olika höjd med taken saxade till varandra för att möta det kringliggande landskapet, säger Daniel Boberg arkitekt på agnasARK.

SkiStar Lodge Hundfjället kommer att kunna ta emot gäster vintersäsongen 21/22.

Ombyggnad av intilliggande Hundfjällscentret under drift

Samtidigt med bygget av den nya lodgen genomgår det närliggande hundfjällscentret en genomgripande renovering. Här ska en modern spaanläggning med flera små pooler och en ny konferensanläggning växa fram. Även här är det Caverion som installerar ventilationsanläggningarna där aggregatet med avfuktning som betjänar spa-badet är det första som monteras.

Totalt investerar SkiStar cirka 600 miljoner kronor i Hundfjället vilket gör det till en av företagets större investeringar.