Ny kylmaskin – storvinst för driftekonomi och hållbarhet

Ny kylmaskin – storvinst för driftekonomi och hållbarhet

Monitor ERP Arena i Gävle byter under våren 2020 ut anläggningens gamla slitna kylmaskiner och ersätter dem med moderna Huurre ECO CO2-aggregat. Tack vare det kommer fjärrvärmebehovet och elförbrukningen kraftigt minska i de två ishallarna.

Den nya kylanläggningen är otroligt energieffektiv

"Vi använder energin två gånger. Först för att tillverka is, sedan använder vi överskottsvärmen till en mängd andra installationer" berättar Peter Jensen, driftchef Brynäs Arena AB, som äger och driver anläggningen.

Monitor ERP Arena är hemmaarena för Brynäs IF och den tredje augusti i år inleder A-laget isträningen. Till dess ska medarbetarna på kylteknikföretaget Huurre Sweden AB hunnit slutföra arbetet med installationerna.

"Jag var faktiskt med och konstruerade och projektledde den gamla kylmaskininstallationen 1999" berättar Mats Lindström, entreprenadingenjör på Huurre Sweden AB.

Sedan den gamla ismaskinen installerades 1999 har Huurre ansvarat för driften av den och sedan 2004 har företaget även haft hand om drift och service av övrig fastighetsteknik i anläggningen. Nu har Mats Lindström återigen ansvaret för arbetet med installationen av den nya kylmaskinen och de övriga teknikinstallationer som görs för att maximera återanvändningen av överskottsvärmen från istillverkningen.

"Samarbetet med Huurre fungerar väldigt bra. De har hög teknisk kompetens" säger Peter Jensen.

Förutom värme, varmvatten, avfuktning och andra installationer som kräver värme är Brynäs Arena AB bland de första i Sverige att använda överskottsvärmen från ismaskinen för att smälta – och återanvända – snöskrapet från istillverkningen. Det görs inomhus i två snögropar som utvecklats på anläggningen.

"I och med ombyggnaden av undercentralen kan vi återanvända smältvattnet i snögroparna. Därmed minskar anläggningens förbrukning av dricksvatten som är en bristvara i regionen. Personalen får också en bättre arbetsmiljö tack vare att de slipper tömma ismaskinerna utanför hallarna där det ofta rör sig barn och ungdomar" framhåller Peter Jensen.

Enligt preliminära siffror kommer anläggningens fjärrvärmeförbrukning minska med åtminstone 50 procent och elförbrukningen minska med mellan 500 000-750 000 kWh/år.

FAKTA HUURRE:

Huurre Sweden AB förvärvades av Caverion 2019. Företaget utvecklar, tillverkar och levererar nästa generations CO2-baserade kylsystem och intelligenta digitala automationsteknologier för att övervaka och kontrollera komplexa kyllösningar. Automationsutbudet möjliggör fjärrstyrning och förebyggande underhåll av kylsystemen. Verksamhetens viktigaste kundsegment är detaljhandel, industri och logistik. Företaget erbjuder underhåll av alla varumärken inom kylteknik i båda länderna.

CO2:

Koldioxid har länge använts till kylanläggningar inom livsmedelsindustri och livsmedelshandel. CO2 är ett naturligt köldmedie som blir allt vanligare för tillverkning av is till ishockey och bandy.

FAKTA MONITOR ERP ARENA:

Publikkapacitet 7.909 åskådare. A-hallen byggdes 1967 och B-hallen 1986. Sex konferensrum med plats för upp till 110 personer. Möjlighet finns även för ännu större sällskap genom att utnyttja entréhall, isyta och restaurang. 48 styck loger med plats för 504 personer. Sju kiosker, fyra sportbarer, bistro med 220 matplatser, Skybar med kapacitet på 1200 gäster och en souvenirbutik. Restaurang för 540 personer. Köket har kapacitet för att servera över 3500 matgäster varje dag. Över 170 toaletter.