Nordens största vårdboende byggs i Uppsala

Nordens största vårdboende byggs i Uppsala

Vårdboendet är snart uppe i full höjd och på plan 15 monterar Sven-Olof Karlsson och Robin Gustafsson avloppsgrodor, en prefabricerad konstruktion där bostadens alla avloppsrör svetsas till en enhet på fabrik. Alla grodor som ska monteras på samma våningsplan lyfts upp med kran i ett enda lyft, fixeras på rätt plats i respektive lägenhet och ansluts till avloppsstammen innan de gjuts in i betong.

"Det är en beprövad konstruktion som både spar mycket tid för montörerna och minskar risken för läckage eftersom de sammansvetsade rördelarna räknas som homogena," berättar Andreas Björn, projektledare rör, Caverion Uppsala.

Namnet (avlopps)groda kommer från att konstruktionen – framförallt förr, men även nu – liknar en liten groda.

"Vi monterar också färdigbestyckade installationsskåp där alla anslutningar för lägenheternas varm- och kallvatten kopplas in, vilket också snabbar på vårt jobb," berättar Sven-Olof Karlsson, som jobbat i branschen ända sedan 1984.

All fastighetsteknik från Caverion

"Det här är ett stort åtagande för oss och vi har alla våra discipliner på plats i projektet; rör, el, ventilation, sprinkler samt styr– och reglerteknik. Vi märker en ökande efterfrågan på att leverera samtliga fastighetstekniska discipliner i nya byggprojekt," berättar Thomas Jansson, distriktschef Caverion.

Som vanligt vid nybyggen är det en tajt tidsplan och trångt på platsen. Bristen på uppställningsytor gör att större material måste levereras "just in time". Mindre material lämnas i en leveranscontainer, gemensam för alla Caverions discipliner. Det är en smidig lösning där containern har ingång från både utsidan och insidan av arbetsplatsens skalskydd (staket).

Budbilschauffören öppnar dörren på utsidan av containern med en kod och kan lämna material till projektet utan att någon behöver ta emot det, och utan att behöva komma in till byggarbetsplatsen med dess säkerhetsregler.

Hög standard i lägenheterna

Projektet innehåller nybyggnad av 158 lägenheter ritade av en av landets främsta arkitekter, Andreas Martin-Löf. De har hög standard och tre gemensamma takterrasser med utekök och ett bokningsbart Spa.

"Det blir bland annat parkett i alla rum, balkongerna får aluminiumskjutpartier och köken får specialtillverkade kökssnickerier," säger Mattias Uppsäll, projektchef på Veidekke.

Här byggs också Nordens största vårdboende med totalt 200 vårdplatser och en förskola med fyra avdelningar.

"I källarplanet i bostadshuset bygger vi även ett nytt skyddsrum. Det ersätter skyddsrummet som låg i fastigheten som stod här tidigare," berättar Mattias Uppsäll.
Projektet beräknas färdigt i december 2020.

Fakta

Projektet innehåller nybyggnad av 158 lägenheter, två vårdboenden med totalt 200 vårdplatser och en förskola med fyra avdelningar. Kapellgärdet ligger cirka en kilometer norr om Uppsalas centrum