Forskningsstationen.jpg
23.01.2017 Articles

Bergvärme och ventilationsaggregat - en forskningsstation vid riksgränsen

Bergvärme och ventilationsaggregat - en forskningsstation vid riksgränsen

20 mil norr om polcirkeln, närmare bestämt i Abisko nationalpark, ligger Abisko naturvetenskapliga forskningsstation. Där forskas om natur i arktisk miljö och där arbetar också fyra medarbetare från Caverion. Polar driver forskningsstationen sedan 2010, som ägs av Statens Fastighetsverk.

I början på oktober startade Caverion sitt uppdrag på forskningsstationen. Projektledare är Nina Södergren, energiingenjör från Caverion i Skellefteå. På plats i Abisko finns även fem medarbetare från Piteå, Kiruna, Gällivare och Skellefteå. Bakgrunden är att forskningsstationens energikostnader är för höga. Därför har de tagit hjälp av Caverion för att bli mer energieffektiva och just nu pågår ett projekt där en ny bergvärmepump ska installeras och ventilationsaggregatet ska bytas ut.

Nina började på Caverion för drygt ett år sedan efter att ha tagit ingenjörsexamen i Energiteknik från Umeås Universitet.  Uppdraget i Abisko är hennes första egna projekt att leda och allt går enligt planen.

- Det här är en totalentreprenad där vi installerar bergvärme och byter ventilationsaggregat och brandspjäll. Avtalstiden är tre månader och att få arbeta i den här miljön är fantastiskt, berättar Nina.

Forskningsstationen är en fastighet med elva lägenheter och rum för besökande forskare, studenter och konferensdeltagare. På anläggningen finns även laboratorier, kontor, verkstad, föreläsningssalar, växthus, försöksträdgårdar, lagerlokaler och en meteorologisk station.

- Utmaningen i det här projektet är att få ihop alla delar, att det fungerar tillsammans. Det ska bli kul att få driftsätta och följa upp arbetet. I uppdraget ingår överordnat styr med brandlarm, ventilation, värme och övriga installationer, som gör att man kan läsa av energiförbrukningen. När allt är driftsatt ska det bli spännande att se hur mycket de besparar, avslutar Nina.

Nedladdningar

Contact us or subscribe

Erika Björnesparr Marknads- och kommunikationschef Caverion Sverige 0730-50 92 85 erika.a.bjornesparr@caverion.se 
Prenumerera på nyheter