Jakob pratar energibesparing på Construction Summit

Tisdagen 28 mars samlades ett helt gäng intressanta talare på årets Construction Summit i centrala Stockholm. En av de mest intressanta var Jakob Morelius – han arbetar som energiingenjör på Caverion och har mycket att säga om möjligheterna att spara energi.

Under rubrikenEnergieffektivisering - hur åstadkommer man resultat snabbast möjligt?” dissekerade Jakob energifrågan tillsammans med representanter från bland annat fasadbranschen och allmännyttan. Perspektivet vaatt installationsbranschen befinner sig i epicentrum för utvecklingen av energieffektivisering. Nu har det hamnat högt upp på allas agenda att söka kostnadseffektiva och klimatsmarta energilösningar.

”Vi på Caverion har jobbat med stora energieffektiviseringsprojekt långt innan energikrisen kom och har hjälpt våra kunder att rusta sig för kriser innan detta blev aktuellt. Det här blev ett väldigt intressant samtal”, säger Jakob Morelius.

Smart är nyckelordet för energibesparing

Foto: Elias Ljungberg

Däremot är han inte helt förtjust i rubriceringen av samtalet. Snabbhet är inte vad som bör vara fokus när det handlar om energieffektivisering.

”Nej, det är inte snabbt vi ska prata om. Smart är nyckelordet! Det gäller att hitta åtgärder som passar objektet tekniskt, komfortmässigt och ekonomiskt. Och svara på under hur lång tid vi ska spara energi. Om det ska betala av sig på 20 år men lösningen rent tekniskt eller underhållsmässigt bara håller i tio år så missar man ju tio år. Därför gäller det, som sagt, att agera smart…”

Beror det på att denna fråga är ny för många och att de därför tror att det finns enkla svar på den?
”Ja, exakt så. Vissa har inte ens lärt sig terminologin. Man vill ha ett snabbt svar på en fråga man förut knappt har ställt sig. Jag tycker att man ska låta frågan vara komplex men samtidigt inte vara rädd för att ta i tu med den. Man får acceptera att det inte finns några enkla svar eller för den delen snabba lösningar om man ska spara energi över tid”, säger Jakob. 

Men vad ska de ta sig till, de som inte vet vad de ska göra?
”Det är därför vi på Caverion finns: vi vet hur man gör och vi har erfarenheten. Det enda vi sysslar med på dagarna är att ta fram energieffektiviseringsåtgärder och genomföra dem så att våra kunder kan fortsätta att fokusera på sin kärnverksamhet.”

*******
Är du intresserad av att bli bättre på att spara energi? Börja med att läsa vår e-bok som ger konkreta tips på hur din industri, dina fastigheter eller din verksamhet blir mer #energywise. 

Läs mer HÄR!