Scandinavian Mountains Airport.PNG
07.12.2018 Articles

Scandinavian Mountains  Airport - lyfter turismen i Sälen och Trysil till nya höjder

Scandinavian Mountains Airport - lyfter turismen i Sälen och Trysil till nya höjder

Mitt i fjällvärlden byggs Scandinavian Mountains Airport klart för landning december 2019. Flygplatsen ligger mitt emellan Sälen och Trysil och är den första flygplats som byggts i Sverige på 19 år.

Brett Weihart, VD på Scandinavian Mountains Airport säger att den nya flygplatsen kommer att skapa tillgänglighet ”rakt in i hjärtat” av regionen. Sälenfjällen och Trysil är Sveriges och Norges största alpina destinationer.

Brett Weihart har, med sin bakgrund i olika ledande befattningar inom Swedavia, ett bra kontaktnät inom den internationella flygbranschen och han berättar att flera stora flygbolag är intresserade av att trafikera flygplatsen. Och han menar att den stora tillväxtpotentialen finns utomlands.

"Med förbättrad infrastruktur tar vi ytterligare ett steg i utvecklingen av den nya storregionen som växer fram. Genom bättre tillgänglighet för såväl svenska som internationella gäster, bidrar vi till ökad tillväxt och fler arbetstillfällen i regionen, samtidigt som andra aktörer utökar sin verksamhet," framhåller Brett Weihart.

Scandinavian Mountains Airport byggs där det tidigare låg en mindre flygplats, på Mobergskölen i närheten av Rörbäcksnäs i Sälenfjällen nära gränsen till Norge. Från flygplatsen ser man både det norska Trysilfjället och de svenska Sälenfjällen.

Landningsbanan är 2 500 meter lång och kan ta emot de flesta flygplanstyper. Terminalbyggnaden har kapacitet att hantera fyra flighter samtidigt. Den innehåller även restaurang, taxfreebutik och shop.

"Det är ett spännande projekt. Jag har byggt många stora byggnader men aldrig tidigare en flygplats. Flyget är hårt styrt av ett gemensamt internationellt regelverk med ett stort fokus på säkerhet. Så flygplatsen innehåller mycket mer teknik och säkerhet, det mesta dubblerat, än vad jag kunnat föreställa mig," säger Trond Moen, som ingår i projektledningen för flygplatsbygget.

Hösten 2018 har landningsbanan fått sitt första lager asfalt och de 830 landningsljusen är installerade. Under vintern kommer arbetet inne i terminalbyggnaden att påbörjas.

Caverion installerar ventilationssystemet

En flygplats är en föränderlig värld. Flygtrafiken varierar också över året. Detta medför ett kraftigt varierande flöde av människor, både över året och under dagen, och därför varierar behovet av luftflöde. Det ställer höga krav på flexibla lösningar så att luften i den 6000 kvadratmeter stora terminalfastigheten anpassas efter verksamheten och ger ett bra klimat, oavsett belastning. På Scandinavian Mountains Airport löser Caverion de tekniska utmaningarna genom att installera spjäll som styrs med närvaro- och CO2-givare och som anpassar luftflödena efter hur många som vistas i lokalerna.

"Behovsstyrning av ventilationen ger inte bara ett behagligt inomhusklimat, det spar också energi. Och på en flygplats där lokalerna ofta har högt i tak och stora luftvolymer finns det mycket att spara", säger Fredrik Björklund, distriktschef Caverion.

Fakta:
Den totala investeringen för hela etableringen är drygt 750msek där närmare 38 lokala och regionala privata investerare står för 66 procent av investeringen. Resterande belopp är ett statligt investeringsstöd på 250 miljoner kronor. Totalentre­prenör för projektet är PEAB och slutkunden är Scandinavian Mountains Airport AB.

Nedladdningar

Contact us or subscribe

Fredrik Björklund Distriktschef Caverion fredrik.bjorklund@caverion.com
Prenumerera på nyheter