Antalet publika laddpunkter för elfordon ökar snabbt i Sverige

Tillgången laddare för elfordon blir allt fler och Caverion är en viktig del av utbyggnaden. Bland annat genom ett nära samarbete med Ionity – ett av Europas största laddnätverk. 

Antalet nya publika laddpunkter i Sverige växte snabbt under 2023. De senaste 12 månaderna har antalet ökat med 80 procent och uppgår nu till cirka 4.700 publika laddstationer. (källa elbilsstatistik.se).. 

Om fem år planerar Ionity ha cirka 100 laddstationer i Sverige. Efter att hittills ha fokuserat på att bygga ut stationer efter de stora huvudvägarna står nu storstäderna på tur, med början i Stockholm, Göteborg och Malmö. Stationer för ultrasnabb laddning av både dagens och morgondagens elbilar.  

”Det är ett spännande projekt med tajt tidplan och hårda kvalitetskrav”, säger Marcus Hellberg, projektledare EV-laddning Caverion, som innan han fick sin projektledande roll arbetade praktiskt med att installera laddstationer.  

Marcus är Caverions sammanhållande länk i den svenska utbyggnaden av laddstationerna.  

”Jag är jättenöjd med samarbetet med Caverion. De har kompetent personal på alla nivåer och de levererar alltid det vi kommit överens om. Vi bygger med stora effekter och det är viktigt med kvalitet och noggrannhet på utförandet. Även om det dyker upp problem, vilket det nästan alltid gör när man bygger en ny site, så löser de det. Elektrikerna på fältet tillsammans med Joakim Attoff och Marcus Hellberg gör ett fantastisk jobb”, säger André Schau, Country Manager Scandinavia för Ionity Gmbh. 

Vill du veta mer om laddinfrastruktur och EV-laddare?

Kontakta Caverions Joakim Attoff

Foto: Fredrik Almgren