Polishögskolan Campus Umeå.jpg
22.01.2019 Articles

Nya polishögskolan väcker nyfikenhet på Campus Umeå

Från att tidigare varit utspridd på tre platser i staden har polisutbildningen i Umeå samlats i en ny specialanpassad byggnad på Campus Umeå.

"Det viktigaste för oss var att kunna samla all utbildning under ett och samma tak. Läget på Campus gör också att vi kommer närmare de andra institutionerna på universitetet, säger Lars Erik Lauritz," föreståndare vid Polishögskolan i Umeå.

Han fortsätter och berättar att man fått många positiva och nyfikna reaktioner på polisutbildningen från människor i området.

"Det märks när våra studenter rör sig utomhus i vardagsmiljön och genomför olika polisaktiviteter i polisuniform," säger Lars Erik Lauritz.

Det krävs särskilda lokaler för att utbilda poliser, därför avviker byggnaden i vissa delar från en vanlig skolbyggnad. Polisutbildningshuset rymmer, förutom kontor, lärosalar och tekniska utrymmen – också skjuthall, träningshall, kamphall, övningslokaler som butik/ kiosk, krog, cell, förhörsrum, en lägenhet med tre rum och kök samt taktikrum. I den stora entréhallen, som är ett av skolans utrymmen som är öppet för andra studenter och allmänhet, möts besökarna av ett mycket stort, utsmyckat glasparti.

"Många är nyfikna och frågar vad det föreställer. Jag brukar dra lite på svaret innan jag berättar att det är en tallkvist i enorm förstoring," berättar Lars–Erik Lauritz.

Uppförandet av bygganden var ett samverkansprojekt med Akademiska hus och NCC. Caverion installerade el, VS, ventilation, styr– och reglerteknik.

"Det var ett intressant projekt som ställde höga krav på mycket noggrann projektering, bland annat för att de sex våningsplanen på cirka 1000 kvadratmeter vardera var helt olika varandra, berättar Caverions projektledare," Jan-Erik Strandberg.

FAKTA: Det nya polisutbildningshuset är 6200 kvadratmeter och de första studenterna började i mars 2018. De tekniska installationerna har hög teknisk standard. Byggnaden uppfyller kraven för Miljöbyggnad silver, ett kvitto på viktiga kvaliteter gällande energi, inomhusmiljö och material. Energianvändningen hålls nere med en kombination av olika åtgärder, bland annat genom installation av LED-armaturer med KNX-styrning och behovsstyrd ventilation från Lindinvent. Polishögskolan har plats för 900 studenter och utbildningen till polis tar 2,5 år.

Nedladdningar

Contact us or subscribe

Erika Björnesparr Marknads- och kommunikationschef Caverion Sverige erika.a.bjornesparr@caverion.com +46 73 050 92 85
Prenumerera på nyheter