Daniel Lundberg från Caverion sitter på golvet av det som ska bli det nya badhuset i Kiruna

Modern simhall under konstruktion

Vid flytten av Kirunas stadskärna, en samhällsomvandling som pågått under en lång tid då många offentliga och kommersiella lokaler har flyttats, hamnade den befintliga simhallen i rivningszonen. Nu har kommunen valt att satsa rejält och bygga ett nytt, toppmodernt badhus med den senaste tekniken. Byggnaden kommer att inrymma allt från vattenrutschbanor till relaxavdelning och ha ett flertal olika bassänger, vissa med höj- och sänkbar botten. Flera av installationerna i projektet sköts av Caverion.

Kirunas långa vintrar och kalla klimat bäddar för en riktigt lång badhussäsong. Det förra badhuset ansågs så pass mycket nyttjat av invånarna att kommunen har prioriterat att bygga ett nytt badhus i den nya stadskärnan. Den här gången vill de ge sina 23 000 invånare det allra bästa.

– Det nya badet kommer att ha något för alla. När det öppnar kommer det att kunna hållas både motionssim, kanotträningar och relaxkvällar samtidigt. Det kommer även att finnas väldigt fina pooler och utrymmen för personer med funktionsvariationer, säger Daniel Lundberg, projektchef på Caverion.

Projektet är designat och projekterat av We Group, som är specialiserade på bad och badbyggande. Caverion utför flertalet installationer inom både ventilation, värme, sanitet, vattenrening och energicentral.

– Det blir nog det modernaste badhuset i Sverige när det är klart. We Group har jobbat med den modernaste tekniken för att verkligen skapa ett fantastiskt inomhusklimat för våra kommande badgäster, och även för de anställdas arbetsmiljö. Både We Group och vi på Caverion lägger stor vikt vid att slutkunden ska få en så bra upplevelse som möjligt när de besöker badet, säger Daniel Lundberg och fortsätter:

– Ventilationslösningen innefattar även befuktning av luften i lokalerna. Lösningen skapar en betydligt fräschare och stabilare miljö än vad traditionella badhus brukar ha.

Att bygga badhus är oerhört komplicerat och de mest krävande funktionerna syns aldrig för badgästerna. För att skapa en säker miljö som håller i längden krävs massor av planering och noggrannhet.

– Badhus är stora och tekniska apparater. Bakom allt kakel och klinker gömmer sig en enorm funktionsapparat. Vi har olika filteranläggningar och doserpumpar som ska se till att vattnet är rent. I vattenreningen ingår även alla attraktioner, såsom vågmaskin och vattenrutschbanor, säger Daniel Lundberg.

Han berättar att Caverion känner sig trygga med att samarbeta med We Group.

– De har mer än 40 års erfarenhet av bad vilket underlättar vårt arbete med teknisk kompetens inom detta område. Caverion jobbar ihop med We Group som ett enat team. Det gör att vi snabbt kan korrigera och hantera oklarheter i projektet, samt att vi kan tillföra olika lösningar utifrån vår breda produktportfölj inom installation, säger Daniel Lundberg.

Mille Örnmark, beställarombud på We Group, beskriver även han samarbetet som ett team-arbete.

– Vi och Caverion stärker varandra genom ett grundmurat förtroende för varandras kompetenser. Caverion är ett av få installationsbolag i Sverige som har resurser och vilja att vara en totalleverantör för ett badhus. De har en inbyggd drivkraft att få vara med och leverera framtidsteknik, vilket det kryllar av i detta projekt, säger han.

Samtliga delar i projektet är upphandlade enligt lagen om offentlig upphandling. Mille Örnmark berättar att Caverion var den aktör som bäst kunde visa på viljan att vara en del i teamet och att de blev extra intressanta eftersom de var den enda aktören som kunde erbjuda samtliga delar inom installation.

– Den vilja och kompetens Caverion visar ger dem alla möjligheter att få följa med även i framtida badhusprojekt. Vi hoppas att de vill fortsätta att arbeta tillsammans med oss, säger Mille Örnmark.

Peter Kyrö är projektledare för Kiruna Kommun och ansvarar för kvalitetsgranskning av bygget. Han ser till att allt byggs enligt handlingar och berättar att det finns ett stort intresse för projektet i kommunen.

– Med erfarenhet från det gamla badhuset kan jag säga att intresset för bad och bastu är väldigt stort. Det är känt i folkmun att det har behandlats och avgjorts många politiska avgöranden i bastun i badhuset, säger han och fortsätter:

– Vad gäller projektet ”Nytt bad Kiruna” har Caverion visat profession, god planering, bra framförsikt och förtroende i diskussion angående tidsplanering.

Även om grundtanken är att det ska vara till för kommuninvånarna så finns en förhoppning om att förbipasserande turister också ska vilja besöka badet. Endast 1,5 mil från byggnaden ligger det välkända Ishotellet i Jukkasjärvi, som årligen lockar omkring 70 000 besökare.

– Jag tror att badhus kommer att locka en hel del besökare och ser själv fram emot att besöka badet när det är klart. Det känns häftigt att vara med och skapa något som kommer att ha stor betydelse för många människor i min hemstad, avslutar Daniel Lundberg.

FAKTA NYA SIMHALLEN:

Kirunas nya simhall kommer att bestå av två våningar på totalt 10 500 kvadratmeter. Där kommer att det finnas 14 bassänger, en relaxavdelning med en så kallad Augfussbastu, två vattenrutschbanor och en restaurang. Badet väntas öppna under 2022.