Heathrow Terminal 5, London, Storbritannien

Huvudbyggnaden på Heathrows terminal 5 i London uppfördes under ett fristående tak och täcker en yta på motsvarande fem fotbollsplaner.

Caverions utvecklingsavdelning var en del av designteamet och ansvarade för huvudbyggnadens ventilationslösning. Systemet använder en Krantzlösning som förser byggnaden med luft och samtidigt värmer den mellan 32 och 40 meter höga fasaden. 

Heathrow Terminal 5, London, Storbritannien

Tjänsteområden

  • Rådgivande tjänster

Teknikområden

  • Ventilation och luftbehandling

Kundsegment

  • Offentlig sektor - Transport
  • Offentlig sektor

Typ

  • Flygplats/tågstation

Med en fasadhöjd på 32 meter kan värmeförlusten på vintern reducera byggnadens inomhuskomfort. Därför använder ventilationslösningen ett system som förser fasaden med varmluft på ett avstånd av mellan 8 till 12 meter från byggnaden.

Systemet testades av Caverion med hjälp av laboratorietester och en numerisk modell för att beräkna det slutgiltiga luftflödet. Kombinationen av laboratorietester, ingenjörsarbete och numeriska simulationer och uträkningar gav en pålitlig grund för att skapa en tillförlitlig lösning för den färdiga byggnaden.

Som ett resultat av testet kompletterades även den tilltänkta lösningen med ytterligare värmegivare för att säkerställa en hög inomhuskomfort året runt. 

År
2006-2008

Terminal 5B mått
442 metres (1,450 ft) long 
52 metres (171 ft) wide and
19.5 metres (64 ft) high
40 m roof height