• Elmia Jönköping

Elmia, Jönköping, Sverige

Dream Hack, Elmia Wood och Elmia Subcontractor är bara några av de många välkända och världsledande mässor som arrangeras av Elmia i Jönköping varje år. Flera av mässorna har hundratals utställare, antingen i de fyra mässhallarna eller i skogarna några mil söder om Jönköping, där Elmia Wood arrangeras. Alla utställare har minst en sak gemensamt - de behöver belysning och tillräckligt med el på rätt plats och i rätt tid. 

Så länge det finns ett elskåp i närheten kan vi leverera ström till vilken mässa som helst, var som helst, Christian Lundin, produktionsansvarig Caverion Jönköping

Elmia, Jönköping, Sverige

Tjänsteområden

  • Projektgenomförande

Teknikområden

  • El

Kundsegment

  • Fastighetsbrukare

Typ

Utmaning

Varje mässa har ett exakt klockslag när den öppnar, det finns inget utrymme för missade tidsplaner. Det kräver god produktionsplanering, flexibel bemanning och ett nära samarbete med mässorganisationen och andra yrkesgrupper på plats.

Lösning

Samarbetet startade för cirka 50 år sedan i samband med en lantbruksmässa. Det ger en stor erfarenhet och kunskapsbas om de olika utställarnas behov av el och belysning.

Höstsäsongen är intensiv på Elmia. Då avlöser mässorna varandra i snabb takt. Caverion har elektriker på plats sju dagar i veckan. När det är som mest att göra har Caverion 30 elektriker på plats. 2016 servade de drygt 4 200 utställare.

Under världens största digitala festival, Dreamhack, hyrs i stort sett hela det lokala lagret av kablar i olika längder och dimensioner ut. Festivalen är även en strömslukare av stora mått. Totalt förbrukar eventet ungefär 7000 ampere – lika mycket ström som en mindre stad.

Christian Lundin, produktionsansvarig Caverion Jönköping, berättar att varje mässa, stor som liten, genomgår samma cykel: bygg, inflyttning, mässa och rivning. Inflyttningsdagarna är extra hektiska då alla som jobbar för att göra mässan klar i tid också måste ta hänsyn till utställarna.

Elmia Wood, världens största internationella skogsmässa, hålls mitt ute i skogen i Bratteborg 3 mil söder om Jönköping vart fjärde år. Caverion förser även den mässan med el. Arbetet inleds redan i april då snön kan ligga djup bland träden. Här krävs fyrhjulingar för att dra fram tunga 63 amperes elkablar till mobila elskåp.

"Så länge det finns ett elskåp i närheten kan vi leverera ström till vilken mässa som helst, var som helst," understryker Christian Lundin.

30 elektriker 

4 200 utställare