• Forskningsstationen

Abisko naturvetenskapliga forskningsstation, Sverige

20 mil norr om polcirkeln, närmare bestämt i Abisko nationalpark, ligger Abisko naturvetenskapliga forskningsstation. Anläggningens energikostnader var för höga och därför tog de hjälp av Caverion för att öka energieffektiviteten.

Utmaningen i det här projektet är att få ihop alla delar, att det fungerar tillsammans. Det ska bli kul att få driftsätta och följa upp arbetet, berättar Nina Södergren, projektledare Caverion.

Abisko naturvetenskapliga forskningsstation, Sverige

Forskningsstationen ägs av Polar

Polar underlättar för andra forskningsprojekt i arktisk miljö och arbetar för att synliggöra naturforskningen och har forskat i Abisko sedan 1913. 

Tjänsteområden

  • Projektledning
  • Projektgenomförande

Teknikområden

  • El
  • Värme och sanitet
  • Ventilation och luftbehandling

Typ

Utmaning

I början på oktober 2016 startade Caverion sitt uppdrag på forskningsstationen. På plats i Abisko finns fem medarbetare från Caverion i Piteå, Kiruna, Gällivare och Skellefteå som ska installera en ny bergvärmepump och byta ventilationsaggregat.

Lösning

"Det här är en totalentreprenad där vi installerar bergvärme och byter ventilationsaggregat och brandspjäll. Avtalstiden är tre månader och att få arbeta i den här miljön är fantastiskt," berättar Nina.

Forskningsstationen är en fastighet med 11 lägenheter och rum för besökande forskare, studenter och konferensdeltagare. På anläggningen finns även laboratorier, kontor, verkstad, föreläsningssalar, växthus, försöksträdgårdar, lagerlokaler och en meteorologisk station.

"Det ska bli kul att få driftsätta och följa upp arbetet. I uppdraget ingår överordnat styr med brandlarm, ventilation, värme och övriga installationer, som gör att man kan läsa av energiförbrukningen. När allt är driftsatt ska det bli spännande att se hur mycket de sparar," avslutar Nina.

I Abisko bor cirka 200 personer

Minst nederbörd i hela Sverige