”De har skapat normen för framtida lösningar inom medicinsk simulering”

Centret för medicinsk simulering på Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet, NTNU, omnämndes som ”normen för framtida lösningar inom medicinsk simulering” när Caverion Norge, teamet bakom den smarta lösningen, nyligen vann första pris i två kategorier vid Crestron Integration Awards.

Medical simulation

Medicinsk simulering är en undervisningsmetod där man använder avancerade datorstyrda dockor och realistiska miljöer för att återskapa verkliga patientscenarion. Simuleringarna är mycket viktiga för att hjälpa vårdpersonal att lära sig genom att öva utan att riskera liv.

Mot alla odds

När Caverions filial i Trondheim fick utmaningen att utveckla en ny simuleringslösning för NTNU:s fakultet för hälso- och socialvetenskap blev det snabbt tydligt att den önskade lösningen skulle innebära stora tekniska utmaningar som man tidigare aldrig hade stött på.

Caverions projektledare, Thor Berg, förklarar att utmaningen låg i att gamla lösningar för medicinsk simulering inte kunde kommunicera med befintliga audiovisuella system.

”Jag var övertygad om att vi skulle kunna lösa problemet och vi visade att alla som tvivlade hade fel. Men så lade vi också över 500 arbetstimmar på olika alternativ innan vi kom fram till den slutliga designen,” säger han.

Unik lösning

Ulrika Eriksson, verksamhetschef på NTNU, säger att på traditionella centra för medicinsk simulering ligger varje enskild övningsstation i anslutning till ett separat kontrollrum, där erfaren hälsovårdspersonal övervakar studenternas framsteg via en envägsspegel medan ”patienten” behandlas.

”Men Caverions lösning för NTNU integrerar simuleringslösningen till Lærdal via ett avancerat audiovisuellt system. Vi har nu ett kontrollrum med fyra operatörsarbetsstationer där vi enkelt kan övervaka och kontrollera ”patienten” på samtliga sex övningsstationer.”

”Personalen i kontrollrummet kan se vad som händer i operationssalen på en enorm skärm med 4K-upplösning och kan växla mellan att prata med observatören, prata med studenterna eller spela ”patient”,” förklarar Eriksson.

Simuleringarna kan dessutom överföras live till klassrum på NTNU, så att andra studenter kan lära sig av det som händer på övningsstationen. De används dessutom aktivt för avrapportering när sessionen har avslutats.

Viktigt för mänskligheten

När vinnarna presenterades förklarade juryn varför den tekniska integrationslösningen från Caverion förtjänade förstaplatsen i kategorierna ”Unik användning” och ”Bästa utbildningsprojekt”.

”Caverion har skapat en möjlig norm för framtida lösningar inom medicinsk simulering. Det är ett fantastiskt projekt som går över gränserna för kommersiell och privat integration för att uppnå något som är mycket viktigare för mänskligheten.

Det här är den första gången som ett norskt företag har vunnit detta pris, som utdelades vid handelsmässan Integrated Systems Europe i Amsterdam den 10 februari.

Innovation är nyckeln

Knut Gaaserud, Executive Vice President & CEO på Caverions avdelning i Danmark och Norge, hyllar sina kollegor i Trondheim.

”Det ökade behovet av smarta och avancerade tekniska lösningar innebär att vi behöver folk som inte ger upp när andra säger att något är omöjligt. Berg och teamet har visat att man gör framsteg genom att tänka utanför ramarna och genom innovation,” säger Gaaserud.

”Det här är ett utmärkt exempel på hur samarbete och rätt användning av teknik bidrar till det samhälle vi alla lever i.”

Caverions projektledare betonar det kan kallar för ”mycket engagerade medarbetare”.

”Det är viktigt för oss att skapa ett kraftfullt nätverk med våra egna engagerade tekniska experter på Caverion för att vi ska kunna hantera sådana utmanande projekt. Utan våra medarbetares kunnande skulle vi inte ha kunnat utveckla denna viktiga lösning, som faktiskt hjälper till att rädda liv,” avslutar Berg förtjust.