10 tecken på att du lider av sjuka hus-sjukan

Är du konstant trött på jobbet, har du huvudvärk eller känner dig matt? Kanske lider du av sjuka hus-sjukan! Gå igenom symptomen och se vad du kan göra åt dem.

Sjuka hus-sjukan (Sick building syndrome, SBS) kan påverka vem som helst, även friska personer. Förutom att det är jobbigt för dem som blir lidande minskar också produktiviteten. Om du upplever tre eller fler av följande symptom när du är på jobbet kanske du lider av sjuka hus-sjukan.

  1.  Huvudvärk
  2. Andningssvårigheter
  3. Irritation i ögon, näsa och hals
  4. Hosta
  5. Torr eller kliande hud
  6. Yrsel och illamående
  7. Koncentrationssvårigheter
  8. Trötthet
  9. Känslighet för dofter
  10. Muskelvärk

Vad orsakar sjuka hus-sjukan?

Misstänker du att du lider av sjuka hus-sjukan och vill veta varför? Om temperaturen är för hög är hjärnan programmerad för att kyla ned kroppen och under den processen går det åt vatten. Nedkylningen kräver energi och dessutom blir huden torr, vi kan få eksem, bli mottagliga för infektioner och hosta och vi får rynkor. Slemhinnornas immunförsvar blir också svagare.

Vad du kan göra åt det

Som tur är finns det mycket du kan göra åt det och det viktigaste är att sänka temperaturen! Forskning visar att den ultimata inomhustemperaturen är 21 o Celsius och absolut inte högre än 23 o Celsius. Tycker du att det låter alldeles för kallt och tror att du kommer att frysa? Det löser du lätt genom att ta på dig ett extra lager kläder.